Croatian English French German Italian Japanese Portuguese Russian Spanish Swedish
Text Size
ponedeljak, septembar 24, 2018

Prikupljanje krvi od dobrovoljnih neplaćenih darivatelja krvi je temelj za osiguravanje dovoljnih zaliha sigurne krvi. Osobe koje redovito dobrovoljno darivaju krv su najsigurniji izvor krvi jer se na taj način događa manje infekcija koje se prenose krvlju, nego u hitnoj situaciji kad članovi obitelji daruju krv porodicama ili kad se davanje krvi plaća.

Objavljeno u Vijesti
četvrtak, 17 novembar 2016 09:46

Brčko kao primjer poštovanja različitosti

Mreža za borbu protiv mržnje “Promoviši pozitivno” Brčko čiji je između ostalih član i Omladinski centar „Vermont“ , uz podršku Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini  je obilježio Međunarodni dan tolerancije kroz sedmodnevne aktivnosti pod nazivom „Sedmica tolerancije“ koje su se odvijale u razdoblju od 10.-16. Novembra. 

Objavljeno u Vijesti

             U prostorijama Američkog kutka u Brčko distriktu u ponedeljak, 07. 11., s početkom u 12:00 časova, održana je press konferencija povodom realizacije projekta „Osnažene žene, osnaženi glasači“. Prema riječima direktora Omladinskog centra „Vermont“ sama činjenice da se aktivnosti projekta realizuju i nakon završetka izbora dovoljno ukazuje na značaj i važnost ovakvog projekta. Upravo ova konferencija je jedan od prelomnih trenutaka kada možemo da se dogovorimo i krenemo brže u ostvarivanje ciljeva – poručio je Radenković.

Na press konferenciji prisutnima se obratila koordinatorica projekta „Osnažene žene, osnaženi glasači“ Slavojka Ranisović, ističući da danas žene, iako predstavljaju značajnu kariku razvojnog procesa, još uvijek se bore i s tradicionalnim odnosima kako u porodici, tako i u društvu. Ovim projektom nastojimo doprinijeti da se uloga žena naglasi i prepozna, a žene podstaknu na preuzimanje aktivne uloge u procesima koji vode ka unapređenju uslova života u sredinama u kojima žive. Što se tiče ženske emancipacije, može se reći da žene danas imaju mnogo više slobode. Međutim, na našim prostorima još uvijek vlada neka vrsta patrijarhalnosti. 

Objavljeno u Vijesti

                Osnaživanje žena ključno je za napredak društva, a zadatak svih nas je rušenje predrasuda i stereotipa. Tim povodom, Omladinski centar “Vermont” dana, 26. 10. 2016. godine posjetila je gospođa Elizabeth Blumenthal, zamjenica Atašea za kulturu Ambasade SAD-a BiH, a koja je ujedno i predsjedavajuća Komisije za osnaživanje žena.

Potencijal koji žene u Brčko distriktu imaju je veliki i nije dovoljno iskorišćen. Bilo bi veoma značajno kada bi više žena bilo aktivno u institucijama, organizacijama, privredi, pogotovo na rukovodećim mjestima. Zanemarivanje rodne ravnopravnosti u poslovanju negativno se odražava u našem društvu - izjavio je direktor Omladinskog centra “Vermont”, Damir Radenković.

Gospođa Elizabeth Bluementhal je tokom posjete imala priliku da se upozna i sa aktivnostima projekta “Osnažene žene, osnaženi glasači”, a koji tim Omladinskog centra „Vermont“ realizuje od mjeseca maja.

Objavljeno u Vijesti

P A R T N E R I_____________________________________________________

"OSNAŽENE ŽENE, OSNAŽENI GLASAČI ".

POŠTOVANI POSJETIOCI OVDJE MOŽETE POGLEDATI BROŠURU PROJEKTA "OSNAŽENE ŽENE, OSNAŽENI GLASAČI" KOJI REALIZUJE OMLADINSKI CENTAR "VERMONT" UZ VELIKODUŠNU PODRŠKU AMERIČKOG NARODA PUTEM AMERIČKE AMBASADE U SARAJEVU.

                          BROŠURA

_____________________________________________________Baner

Anketa

Kako se suprotstaviti korupciji u Brčkom?

Čovječe ne ljuti se

Saradnici

Medijski saradnici