Croatian English French German Italian Japanese Portuguese Russian Spanish Swedish
Text Size
petak, april 27, 2018

Više od 100.000 mladih već je otišlo iz BiH u potragu za boljim životom, a o tome svakodnevno razmišlja više od 60.000 drugih. Jedino što preostaje, kako ovaj broj ne bi još više rastao u budućem periodu, jeste pokrenuti inicijative koje će animirati građane BiH da pomognu jedni drugima. Jedna takva inicijativa danas, 25. maja je obilježila svoju devetu godišnjicu. 9. Socijalni dan – Dan kada mladi umjesto u školu idu na radno mjesto – realizovao je Omladinski centar „Vermont“, a u saradnji s Udruženjem Info HOUSE iz Sarajeva.  

"Ove godine na 25. maj, nekadašnji dan mladosti, organizujemo još jedan Socijalni dan kad mladi i poslodavci upoznaju jedni druge, kad mladi uče šta to znači raditi i zaraditi, a poslodavci upoznaju potencijalne zaposlenike. Danas je više od 70 učenika srednjih škola s područja Brčko distrikta otišlo na svoja prva radna mjesta kod različitih poslodavaca. Poslodavci koji su se odazvali na naš poziv su ujedno pokazali da se radi o preduzećima koja su društveno odgovorna i koja pokazuju solidarnost prema mladima, te izražamo veliku zahvalnost za njihovo učešće. Naš tim je oduvijek pružao podršku mladim osobama smatrajući da su oni stub i budućnost našeg grada, odnosno cijele Bosne i Hercegovine“ bile su riječi direktora Omladinskog centra „Vermont“, gdin Damira Radenković.

Objavljeno u Vijesti
ponedeljak, 23 maj 2016 07:14

PRILIKA ZA POSAO !

Pozivamo sve koji žele da postanu dio tima Omladinskog centra „Vermont“ (prednost imaju pripadnici Romske manjine) da se prijave na konkurs za rad sa djecom koja su zatečena u skitnji ili djecom koja su u riziku da to postanu.

KONKURS JE OTVOREN DO POPUNJAVANJA RADNIH MJESTA.

Prijave su u toku i mogu se vršiti na broj telefona 049/ 218 524, e-mailom Ova adresa el. pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je videli ili lično u prostorijama Gradskog Omladinskog centra: Trg pravde 18. 

Objavljeno u Vijesti
četvrtak, 19 maj 2016 13:52

KAKVU STRATEGIJU DISTRIKT ŽELI???

Danas je u prostorijama Gradskog omladinskog centra u Brčkom održan prvi sastanak Radne grupe za izradu Strategije za borbu protiv korupcije na nivou Brčko distrikta BiH koji su u saradnji organizovali Vlada Brčko distrikta BiH i Resursni centar Brčko a kojem su prisustvovali imenovani članovi Radne grup.  U svrhu podrške skupom je moderirao antikorupcijski ekspert  Zoran Jačev koji je i ovog puta obećao podijeliti sa članovima svoje znanje i iskustvo a sve u cilju što bolje i primjenljivije Strategije za borbu protiv korupcije i Akcionog plana.

Ovaj sastanak poslužio je kao osnova za razmatranje problema koju grupu očekuju u radu ali i da se definišu koraci po kojima će se raditi te da se utvrde druga operativna pitanja.

Objavljeno u Vijesti

Poštovani/a prijatelji - poslodavci,

Omladinski centar „Vermont“ u saradnji s Udruženjem INFOHOUSE u srijedu 25. maja 2016. godine, organizuje 9. Socijalni dandan kad srednjoškolci rade u firmama, institucijama, pekarama, udruženjima, ministarstvima, slastičarnicama, gradskim upravama, na tržnicama ... u 50 bh. zajednica.

Tim povodom pozivamo i Vas da taj dan jednog (1) ili više srednjoškolaca primite u svoje radno okruženje i pokažete im šta znači raditi i stvarati. Ako niste sigurni da li akcija od 1 dana može promijeniti nešto ili da 20,00 KM dnevnice predstavlja stvarni doprinos – dozvolite nam da Vas podsjetimo da je:

  • Više od 100.000 mladih već je otišlo iz BiH u potragu za boljim životom, a o tome svakodnevno razmišlja više od 60.000 drugih.

 

Dnevnica za Socijalni dan iznosi 20,00 KM, koju uplaćujete u Fond Socijalni dan iz kojeg će biti plaćene aktivnosti mladih za bolje zajednice (10 KM), te troškovi organizacije Socijalnog dana (10 KM).

Škole koje učestvuju u ovogodišnjoj akciji su: JU Poljoprivredna i Medicinska škola, JU Gimnazija “Vaso Pelagić” i JU Tehnička škola.

Tokom predhodnih 8 Socijalnih dana, mladi su zahvaljujući poslodavcima, realizovali preko 200.000 KM u okviru Fonda Socijalni dan.

Stoga, pozivamo Vas da kontaktirate tim Omladinskog centra “Vermont” koji će Vam dati detaljna uputstva za učešće u 9. Socijalnom danu, najdužoj i najkonkretnijoj volonterskoj akciji u BiH i zajedno pokažimo mladima da imaju razloga i imaju s kim ostati u Bosni i Hercegovini.

Više o inicijativi i reference možete pročitati na

 https://www.facebook.com/volontirajkreditiraj/

Objavljeno u Vijesti
utorak, 03 maj 2016 12:47

DAN SLOBODE MEDIJA

Omladinski centar „Vermont“ koristi priliku da svim novinarima, udruženjima novinara i zaposenima u sredstvima javnog informisanja čestita 03. maj- Dan slobode medija, uz želju da profesionalnim, odgovornim i objektivnim izvještavanjem nastave doprinositi informisanju i očuvanju slobode javne riječi.

Objavljeno u Vijesti

P A R T N E R I_____________________________________________________

"OSNAŽENE ŽENE, OSNAŽENI GLASAČI ".

POŠTOVANI POSJETIOCI OVDJE MOŽETE POGLEDATI BROŠURU PROJEKTA "OSNAŽENE ŽENE, OSNAŽENI GLASAČI" KOJI REALIZUJE OMLADINSKI CENTAR "VERMONT" UZ VELIKODUŠNU PODRŠKU AMERIČKOG NARODA PUTEM AMERIČKE AMBASADE U SARAJEVU.

                          BROŠURA

_____________________________________________________Baner

Anketa

Kako se suprotstaviti korupciji u Brčkom?

Čovječe ne ljuti se

Saradnici

Medijski saradnici

Prijatelji OC Vermont