Croatian English French German Italian Japanese Portuguese Russian Spanish Swedish
Text Size
sreda, mart 20, 2019
petak, 30 jun 2017 07:06

Imate li vremena za kafu?

Mreža omladinskih organizacija ,,Promoviši pozitivno'' u saradnji s Misijom OSCE-a u Bosni i Hercegovini pozvali su donosice odluka na „kafu“. „Kafa sa donosiocima odluka“ održana je u u bašti motela Cicibela 28. juna 2017. godine u 12.00 sati, a cilj događaja je bio uspostavljanje dijaloga i razvijanje saradnje mrežnih organizacija sa Vladom Brčko distrikta. Ovo neformalno druženje bi trebalo imati za rezultat neposredniju saradnju sa gradonačalnikom i šefovima Odjeljenja u cilju bolje saradnje civilnog sektora i predstavnika vlasti Brčko distrikta. Ispred kabineta gradonačalenika sastanku je prisustvovao savjetnik za nevladin sektor Nemanja Damjanac koji je rekao: „da je ovo divna prilika da se usklade želje, zahtjevi i ideje civilnog sektora sa mogućnostima Vlade Brčko distrikta, te da će nastojati da u budućem periodu ovakava druženja organizuju ispred kabineta gradonačelnika jednom mjesečno.“

Objavljeno u Vijesti

Volontiranje je aktivnost u kojoj DM potpuno podržava svoje zaposlenike donirajući im jedan radni dan koji umjesto na radnom mjestu mogu provesti u društveno korisnim projektima. Ove godine zaposlenici DM-a u Brčkom su za svoj društveno korisni rad odabrali projekat koji realizuje Omladinski centar „Vermont“ pod nazivom „Dnevni centar za djecu koja žive i/ili rade na ulici“. Volonterke iz DM-a su tokom protekle dvije sedmice učestvovale na radionicama različitog karaktera koje sprovodi naše osoblje i ujedno družeći se sa našim korisnicima.

Objavljeno u Vijesti
ponedeljak, 19 jun 2017 08:42

KOORDINATORI I ISTRAŽIVAČI NA TRENINGU

Predstavnici Omladinskog centra "Vermont" boravili su tri dana u Sarajevu, gdje su učestvovali na Treningu za koordinatore i istraživače koji su dio projekta pod nazivom "Bright4All - Osnovno pravo na obrazovanje za svu djecu u Bosni i Hercegovini. Ovom prilikom, naša organizacija je zaposlila još 14 mladih ljudi, te im dala priliku da steknu nova znanja i iskustva.

Objavljeno u Vijesti
petak, 16 jun 2017 12:20

OSCE I VERMONT

Predrasude i stereotipi su pojmovi koje susrećemo često i na svakom mjestu, smatramo ih poznatim i volimo za sebe reći da ih nemamo ili ne postupamo prema njima. Istina je da je svako od nas izrekao ili pomislio nešto što predstavlja stereotip ili predrasudu. Kako bi radili na prevenciji i smanjenju istih, Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini, u saradnji sa Omladinskim centrom „Vermont, “već treću godinu za redom, radi radionice  sa srednjoškolcima iz Brčko distrikta, na temu inkluzivne škole, stereotipa, predrasuda, diskriminacije i tolerancije. Tako je bilo i ove godine, a radionice su se održale u gradskom Omladinskom centru.

Objavljeno u Vijesti
ponedeljak, 12 jun 2017 09:16

Svjetski dan borbe protiv dječjeg rada

Širom svijeta 12. juna se obilježava Svjetski dan borbe protiv dječijeg rada. Borbi protiv dječjeg rada treba posvetiti značajnu pažnju, imajući u vidu posljedice koje radna eksploatacija ima ili može imati na ličnost djeteta i ostvarivanje njegovih prava, Najnoviji podaci ukazuju na to da oko 218 miliona djece u dobi između 5 i 14 godina sudjeluje u dječjem radu i pritom su dječaci i djevojčice zastupljeni gotovo jednako. Iako je dječji rad nezakonit u mnogim zemljama, djeca su i dalje prisiljena raditi i najteže fizičke poslove, Uzroci ove pojave su siromaštvo, manjak socijalne zaštite djece, ali i nemogućnost države da svakom djetetu osigura dostupno i kvalitetno obrazovanje sve do sticanja prvog zanimanja. Najčešće želimo vjerovati da tog oblika kršenja prava djece kod nas nema, barem kad je riječ o najmlađoj djeci. Pritom zaboravljamo da su neka djeca prisiljena baviti se prosjačenjem i provoditi dane na ulici, pri čemu je često ugroženo njihovo zdravlje, dostojanstvo, a ponekad i život. Djeca pritom najčešće prose pod prisilom i žrtve su iskorištavanja te takve slučajeve treba prijaviti policiji kako bi se djecu zaštitilo od takve zloupotrebe.

Objavljeno u Vijesti

Predstavnici Omladinskog centra „Vermont“, zajedno sa predstavnicima Misije „OSCE“ u Bosni i Hercegovini, održali su juče prezentaciju u Skupštini Brčko distrikta BiH na temu „Koalicije za borbu protiv mržnje“. Tom prilikom istakli su značaj nevladinih organizacija Brčko distrikta u kreiranju tolerantnije zajednice za sve nas.

Objavljeno u Vijesti
četvrtak, 01 jun 2017 09:31

„VRTIĆI ZA SVE-DUG PUT DO CILJA“

Na Konferenciji održanoj juče u Sarajevu, predstavnik Omladinskog centra „Vermont“ Asmir Husić, predstavio je izvještaj o problemima sa kojima se susreću pripadnici romske populacije na području Brčko distrikta. Sa stručne strane, referent za pitanja Roma u Odjelu za obrazovanje Brčko distrikta, g-đica Dajana Đurić, iznijela je mišljenje o saradnji vladinog i nevladinog sektora o pitanjima romske populacije.

Objavljeno u Vijesti

P A R T N E R I_____________________________________________________

"OSNAŽENE ŽENE, OSNAŽENI GLASAČI ".

POŠTOVANI POSJETIOCI OVDJE MOŽETE POGLEDATI BROŠURU PROJEKTA "OSNAŽENE ŽENE, OSNAŽENI GLASAČI" KOJI REALIZUJE OMLADINSKI CENTAR "VERMONT" UZ VELIKODUŠNU PODRŠKU AMERIČKOG NARODA PUTEM AMERIČKE AMBASADE U SARAJEVU.

                          BROŠURA

_____________________________________________________Baner

Anketa

Kako se suprotstaviti korupciji u Brčkom?

Čovječe ne ljuti se

Saradnici

Medijski saradnici